Motor onderhoud/ reparatie


Bent u bekend met de eerste levensbehoeften van uw motor? Als u regelmatig op pad bent met de motor zullen onderstaande tips voor u bekend zijn. Heeft u uw motor langere tijd aan de kant gehad en wilt u technische reparaties uitvoeren? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Wij voeren uitgebreide werkzaamheden en controle op uw motor uit. Mail of bel ons voor technisch onderhoud en reparaties. Wij voeren bovenstaande werkzaamheden standaard uit bij elke controle.

Storingsdiagnose / reparatie

Als u problemen heeft maar niet precies weet waar het mankement zit kunnen wij voor via een storingsdiagnose het probleem achterhalen.

Revisie werkzaamheden

Er kunnen verschillende oorzaken zijn waardoor uw motor toe is aan een motorrevisie. Door uw motor te reviseren, wordt de motor weer technisch 100% teruggebracht in de goede staat. Hierbij wordt de motor helemaal uit elkaar gehaald en gereinigd. Versleten delen worden vervangen, door nieuwe. Wij reviseren onze motoren altijd volgens een vast protocol. De gehele motor wordt gedemonteerd en gereinigd. Vervolgens wordt elk onderdeel beoordeeld op kwaliteit. De hoofdcomponenten, zoals het motorblok, de krukas en de drijfstangen, worden machinaal bewerkt met de meest moderne machines. De cilinderkop wordt praktisch altijd vernieuwd. De overige onderdelen worden door onze vakmensen hersteld en bewerkt voor zover dat nodig is. Wanneer de deelcomponenten klaar zijn voor montage, staan de nieuwe onderdelen, zoals zuigers, lagers en pakkingen, reeds klaar, zodat de monteur de motor kan assembleren. Door de diverse deel- en eindcontroles, gecombineerd met het gebruik van eerste klas onderdelen, zijn wij in staat om een product te produceren dat in alles te vergelijken is met een nieuw product.

Motor tips die u zelf kunt uitvoeren:

Controle bandenspanning
Een goede bandenspanning is erg belangrijk. Door de juiste spanning heeft u een goede wegligging. Controleer ook op oneffenheden zoals spijkers in de band en het profiel. Wettelijk moet het profiel 1,0 mm diepte hebben– nog veiliger is 1,5 tot 2,0 mm.
Verlichting
Deugdelijke verlichting en veiligheid gaan hand in hand. Controleer voor elke rit de verlichting (groot, dim-, voor-, achter- en remlicht) en de knipperlichten van de richtingaanwijzer. Een reservezekering in de bagageruimte kan geen kwaad.
Motoraccu
Ook de accu moet regelmatig gecontroleerd worden. De hoeveelheid accuvloeistof moet tussen het minimum- en maximumstreepje staan. Vervang bij lekkage de accu direct. Pas op voor aanraking van het accuzuur met huid, ogen of kleding.
Remmen
Controleer bij hydraulisch bediende schijfremmen altijd vóór een rit of er voldoende remvloeistof in het reservoir zit. Is dit niet zo, dan kan dit wijzen op versleten remblokken. Dit kun je ook checken door je remhendel in te knijpen. Voelt de remdruk sponzig aan, dan kan er een lekkage in het gesloten remvloeistofsysteem zijn. Laat sowieso regelmatig de remvloeistof verversen, oude remvloeistof kan namelijk water of luchtbelletjes bevatten en dat is funest voor de remwerking. Kijk bij trommelremmen of de controlepunten op de trommel en het bewegende deel voldoende afstand hebben bij het ‘activeren’ van de rem. Los van bovenstaande zaken, moeten de remmen uiteraard gewoon goed werken.
Oliepeil
Check regelmatig het oliepeil. Op de meeste moderne motorfietsen kun je dit via een kijkglaasje aflezen. Halverwege het peilglas is goed. Op de peilstok moet de olie zich tussen de minimum- en maximummarkering bevinden. Zorg er in elk geval voor dat de motor niet warm is en recht staat (bij voorkeur op de middenbok). Veeg voor gebruik het peilstokje schoon. Is de motor lange tijd niet gebruikt? Laat dan de olie vervangen.
Ketting en cardan
De meeste motoren zijn voorzien van kettingaandrijving. Daarbij moet je wel in de gaten houden of deze goed gesmeerd is. In het midden van het langste rechte stuk moet de ketting ongeveer 3 cm op en neer kunnen bewegen. Bij regenweer en voor lange ritten is het raadzaam vaker de kettingspray te gebruiken. Controleer bij cardanaandrijving goed of de as niet lekt.
Koelvloeistof
Bij motoren met vloeistofkoeling moet regelmatig worden gecheckt of er nog voldoende vloeistof in het reservoir zit. Draai nooit in één keer de dop van de radiator of het expansievat open als de motor nog warm is! De hete koelvloeistof kan nog onder druk staan en spontaan gaan koken, waardoor je brandwonden kunt oplopen. Bij moderne motorfietsen is het niveau direct af te lezen en hoeft het systeem niet geopend te worden. Als je motor luchtkoeling heeft (bij oudere modellen), kijk dan of de ribbels schoon zijn. Als er modder op zit zal de koeling minder goed werken.